Mijn visie op supplementen

Supplementen zijn interesant voor iedereen die zich bezighoudt met een goede gezondheid en/of een mooie fysiek. De basis voor een mooi lichaam zijn altijd je voedingspatroon, trainingsschema en rust. Toch is het door het gebruik van een supplement vaak beter mogelijk om de gewenste doelstellingen te behalen. Voedingssupplementen zijn er voor allerlei doelstellingen en op allerlei gebieden.

Laten we bij het begin beginnen: wat zijn nu precies supplementen? Heel simpel gezegd zijn het producten die één of meerdere voedingsstoffen in extreem geconcentreerde vorm aanbieden. Het maakt daarbij niet uit om welk soort voedingsstoffen het gaat. Niet alleen vitamines en mineralen worden namelijk als supplement aangeboden, zoals wel eens gedacht wordt!

Ook vetten en eiwitten kunnen in supplementen zitten, zoals in visoliecapsules en eiwitpoeders. Er zijn zelfs supplementen met extra vezels of antioxidanten, voor mensen die bang zijn dat ze daar te weinig van binnenkrijgen. Met andere woorden: om welk nutriënt het ook gaat, het zit ongetwijfeld ergens in een pilletje of potje.

Supplementen bevatten over het algemeen een enorm geconcentreerde hoeveelheid van alleen het stofje dat je nodig hebt (of denkt te hebben). Dat is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel! Aan de ene kant zorgt die enorme concentratie voor dat je tekorten relatief eenvoudig op kunt lossen.

Het probleem daarmee is echter dat veel tekorten niet om slechts één stofje draaien – je lichaam is waanzinnig gecompliceerd, en vaak zijn er ook nog allerlei hulpstoffen nodig om de boel goed te laten functioneren. Wanneer een supplement die hulpstoffen niet bevat, is het helemaal niet zo effectief.

Zo heb je bijvoorbeeld vitamine C nodig om ijzer goed op te kunnen nemen. Een ijzerpil heeft weinig zin wanneer je ook een vitaminetekort hebt, hoe veel je er ook neemt.

Toch kan het natuurlijk zijn dat een tekort aan één bepaalde stof voor problemen zorgt in je lichaam. In dat geval lijkt het misschien makkelijk of zelfs nodig om een supplement te gaan nemen. Toch is dat maar zelden echt zo! De meeste supplementen kun je namelijk ook gewoon door voeding vervangen.

Pas je eetpatroon zo aan dat je extra goed op de ontbrekende nutriënten let, en blijf in het algemeen gezond eten. Verrassend vaak is dat al genoeg – en het is nog een stuk goedkoper ook. Supplementen vormen nu eenmaal een gigantische marketingindustrie, en dat merk je in je portemonnee.

Wil ik nu zeggen dat alle supplementen onzinnige verzinsels van de marketingindustrie zijn? Dat nou ook weer niet. Er zitten er zeker hele interessante tussen die afhankelijk van jou doel zeker een meerwaarde kunnen hebben en deze wil ik jou zeker niet onthouden.