Uncategorized

Wat doet de sportmasseur?

Sportmassage 

Een sporter, recreatief of professioneel, moet goed voor zijn lichaam zorgen. Een sportmassage kan daarbij helpen. De sportmasseur heeft een rol in de begeleiding voor, tijdens en na het sporten.

Doel van een sportmassage 

Een sportmassage kan erop gericht zijn om de afvoer van afvalstoffen te versnellen of om de doorbloeding van de spieren te verbeteren. Bovendien kan de sportmasseur overbelasting van de spieren op tijd onderkennen om sportblessures te voorkomen.

Hoe kies ik een sportmasseur? 

Er zijn sportmasseurs die hun eigen sportmassagepraktijk hebben, maar vaak hebben sportvereniging ook de beschikking over één of enkele sportmasseurs die dan vooral tijdens wedstrijden en trainingen aanwezig zijn. De masseur is in het bezit van het diploma Sportmassage en staat in de meeste gevallen onder toezicht van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Die zorgt voor bijscholingscursussen, zodat de leden altijd up-to-date werken.

Wat doet de sportmasseur? 

De sportmasseur heeft als hoofdtaken massage, verzorging en advisering. Dat doet hij niet in het wilde weg. Een sportmasseur zal altijd eerst de sporter onderzoeken en een gesprek met hem aangaan. Op die manier krijgt de masseur een goed beeld van sterke en zwakke punten van het lichaam van een sporter. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken, wat voor sportmassage er het best past bij de sporter. Tijdens het sporten biedt de masseur eerste hulp bij ongevallen. Denk bij veldsporten maar aan blessurebehandelingen tijdens een wedstrijd. Ook houdt de sportmasseur een oogje in het zeil dat sporters voldoende eten en drinken tijdens een inspanning.

Aansluitend daarop geeft de sportmasseur adviezen. Die kunnen variëren van advies over aangepaste trainingen tot adviezen over accommodaties en materiaalgebruik. Deze adviezen zijn ook vaak bedoeld om blessures te voorkomen. Maar ook bij het herstellen na een blessure geeft een sportmasseur adviezen en behandelingen. Je kunt de sportmasseur zien als het verlengstuk van de gezondheidszorg, speciaal gericht op sporters

(Bron: Gezondheidsplein)

Reacties uitgeschakeld voor Wat doet de sportmasseur?