Overgewicht

De meeste vragen die ik als gewichtsconsulent krijg gaan  over overgewicht en afvallen. Overgewicht is nu eenmaal een groeiend maatschappelijk probleem en veel mensen zijn te zwaar, wat de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Mijn advies aan hen om gezonder te gaan leven en eten, maar niet diëten omdat dit niet werkt, levert vaak verbaasde reacties op.

Met diëten bedoel ik dan dat je uitsluitend minder calorieën gaat eten. Als je met overgewicht kampt en lukraak minder calorieën gaat eten (waar nu eenmaal alle populaire diëten op gebaseerd zijn) zonder dat je leert wat gezonde voeding nu precies inhoud, dan is dit vaak niet gezond en het resultaat zal vaak niet blijvend zijn. Zodra er wordt gestopt met het dieet zullen alle kilo’s die je met zoveel moeite hebt verloren vaak weer terug keren (en meestal nog meer dan dat) voordat je daar erg in hebt.

Als  sporter heb ik altijd geprobeerd om zoveel mogelijk vet kwijt te raken en mijn  spiermassa vast te houden en mijn vochtbalans in evenwicht, zodat mijn spieren beter zichtbaar zouden zijn. Hierbij heb ik geleerd dat gewicht verliezen en vet verliezen twee totaal verschillende dingen zijn.

Gewicht verliezen doe je inderdaad door domweg minder te gaan eten, want het is nu eenmaal een positieve energiebalans die dik maakt.  Zodra je minder calorieën binnen krijgt dan je lichaam verbrand, verbrand het lichaam zijn reserves en val je af. Dit is voor een deel vet, maar voor een veel te groot deel ook spiermassa en vocht en dat wil je niet. Je hebt  met name spiermassa juist nodig om op een gezonde manier te kunnen afvallen met behoud van een goed figuur.

Je moet  uiteraard wel rekening houden met de calorieën, want hier kom je niet onderuit, maar ik geloof niet in het krampachtig tellen van de calorieën.

Spieren verbruiken calorieën (vet niet), dus des te meer je er hebt, des te hoger ligt je verbranding. En dan hoef je echt nog niet te bewegen of sporten. Spieren verbranden ook vet als ze niet actief zijn (gewoon om zichzelf in stand te houden)

Nu begrijp je misschien waarom ik niet geloof in het alleen snijden in calorieën. Eet minder calorieën en je spiermassa kwijnt weg. En dat terwijl het juist nu zo belangrijk is om je spiermassa te behouden. Met name vrouwen moeten zich echt niet laten afschrikken door de term “spiermassa”. Hiermee wordt echt geen overmaat aan spieren bedoeld, maar de hoeveelheid die van nature bij je leeftijd en postuur behoort.

Vanaf je dertigste verlies je elk jaar een beetje spiermassa (tenminste dertigers die niet aan sport doen). Bij veertigers gaat dit proces een beetje sneller en bij vijftigers nog sneller. Tel daar bij op dat je er tevens een vast aantal procent vet per jaar bij krijgt……….

Nu snap je waarom we steeds makkelijker dik worden naarmate we ouder worden.

Je moet dus niet streven naar minder kilo’s op de weegschaal, maar naar een strakker lichaam in de spiegel. De spiegel liegt niet. Dat doet de weegschaal ook niet maar de spiegel geeft je vollediger informatie dan de weegschaal. Als je afvalt verteld de weegschaal uitsluitend hoeveel kilo je bent kwijtgeraakt, maar niet hoeveel hiervan vet of spiermassa is. De spiegel wel. Die verteld je hoe je lichaam kleiner wordt, maar er tegelijkertijd slapper en vormelozer gaat uitzien.

Nu hoor ik je denken, “Goed als ik minder ga eten lost dat mijn probleem dus niet op. Dat snap ik. Maar wat moet ik dan wel doen”.

Dit moet per persoon worden bepaald. Voor het behandelen van mensen met overgewicht bestaat nu een maal geen pasklare formule. Ieder mens is tenslotte anders en niet iedere situatie is gelijk. De voeding die het beste is, is per persoon verschillend en hangt samen met je levensstijl. Samen kijken we naar hoe jou dagelijks leven eruit ziet en leg ik je uit wat er in je lichaam daadwerkelijk gebeurt met voeding, en wat echt bijdraagt aan je gezondheid.

Maar krampachtig calorieën tellen en er voor zorgen dat je niet te veel eet, daar doe ik niet aan. Belangrijker dan hoeveel je eet is wat je eet.