Voeding

Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers

Als je wilt afvallen of een gezond gewicht wilt vasthouden, dan nemen je kansen op succes toe als je chips, aardappels en frisdrank zoveel mogelijk vermijdt. Het opnemen van yoghurt, noten en fruit in je dieet verhoogt je slagingskansen echter. Dat schrijft de epidemioloog Dariush Mozaffarian van Harvard Medical School in de New England Journal of Medicine.

Studie

Mozaffarian snaaide zijn gegevens uit drie studies waaraan in totaal meer dan 120.000 Amerikaanse mannen en vrouwen meewerkten. In die onderzoeken zijn werkers in de gezondheidszorg jarenlang intensief gevolgd.

Mozaffarian kon uitrekenen hoeveel de gemiddelde deelnemer in een periode van 4 jaar zwaarder werd – en met welke eet- en leefgewoonten gewichtstoename samenhing.

Resultaten
Elke 4 jaar werd de gemiddelde deelnemer 1.5 kg zwaarder. Elke portie chips per dag zorgde voor een 4-jaarlijkse gewichtstoename van 0.76 kg, elke dagelijks portie aardappelen voor een gewichtstoename van 0.58 kg, elke portie frisdrank voor een gewichtstoename van 0.45 kg en elke portie knakworst, boterhamworst en andere processed meats voor een gewichtstoename van 0.42 kg.

Deelnemers met veel yoghurt, noten, fruit en groenten in hun dieet bleven daarentegen makkelijker slank. Die producten werkten juist een afname van het lichaamsgewicht in de hand.

Beweging was een slankmakende factor, maar niet zo’n hele grote.. De gewichtstoename van mannen en vrouwen die het meeste bewogen was nog geen kilootje minder dan de mannen en vrouwen die het minste bewogen.

Dik-worden is kennelijk vooral het gevolg van teveel eten, en veel minder het gevolg van te weinig bewegen. Bedrijven als Mars en Kraft dragen meer verantwoordelijkheid voor de vetzuchtepidemie dan bedrijven als Apple en Toyota.

De allergrootste dikmakende factor die Mozaffarian ontdekte was trouwens stoppen met roken. Stoppers winnen in 4 jaar tijd 2.3 kg. 

Context
Je moet dit onderzoek zien tegen de achtergrond van een grote ruzie binnen de voedingswetenschap tussen twee kampen. Het ene kamp roept dat het bij overgewicht allemaal draait om het ‘voedingspatroon’ en niet om ‘individuele voedingsmiddelen’. Er is niks mis met frisdrank, zolang je maar frisdrank met mate gebruikt en ook veel beweegt. Aldus de voedingswetenschappers die geld krijgen van de suiker producerende industrie en Coca-Cola. En, voegen zijzelf of hun sponsors daar in één adem aan toe, het heeft dus geen zin om automaten met frisdrank uit scholen weg te halen.

Voedingswetenschappers die geen geld krijgen van de industrie komen opmerkelijk vaak tot een andere conclusie. Er zijn wel degelijk voedingsmiddelen die ‘fout’ zijn, zeggen ze. Vooral industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, die veel snel opneembare koolhydraten en slechte vetten bevatten, verleiden tot overeten. De studie waarover dit stukje gaat komt uit die hoek.

(Bron Ergogenics)

Reacties uitgeschakeld voor Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers