Sportvoeding

Bij sportvoeding moet je in eerste instantie onderscheid maken, tussen de duursport en de krachtsport in combinatie met de doelen die je hierbij voor ogen hebt.

Bij het opstellen van een voedingsschema zal de verdeling tussen de macronutriënten (koolhydraten ,eiwitten en vetten) hierop moeten worden afgestemd

Ook bij sportvoeding is calorietelling niet noodzakelijk om goede resultaten te behalen, maar je moet wel rekening houden met ze. Hier kom je niet onderuit. Je moet altijd meer of minder calorieën eten afhankelijk van je doelen. Maar je wilt niet te veel eten en ook zeker niet te weinig.

Bij het sporten vormt  voeding samen met training en rust, de pilaren om progressie te kunnen boeken. Elk van deze aspecten zijn belangrijk bij het behalen van optimale resultaten. Dus ook met een goed opgesteld voedingsschema kunnen de resultaten beperkt blijven indien training en rust ook niet optimaal zijn. Andersom geld ook dat als je met b.v. een personal trainer werkt dat deze ook een goed voedingsschema moet kunnen opstellen, of iemand kent die dat voor hem doet.

In de praktijk zal je altijd aanpassingen aan je voedingsschema/training moeten doorvoeren op basis van wat er in de praktijk gebeurt.

Supplementen zijn geen wondermiddelen die essentieel zijn voor je succes. Maar in veel gevallen kunnen ze het je wel gemakkelijker maken en verzekeren tegen eventuele tekortkomingen. Hierdoor kunnen ze je net dat extra zetje in de rug geven.

Supplementen verrichten dus geen wonderen en alle andere rare verhalen die je er over hoort zijn waarschijnlijk ook onzin. De wereld van supplementen is vaak verwarrend en vaak onduidelijk, omdat er zoveel zijn en de vraag is wat nou daadwerkelijk bij jou helpt.

Ook hierin kan worden geadviseerd over een goede afstemming voor het behalen van optimale resultaten.