Massage
Sport en ontspanningsmassage
Vermoeidheid en/of overbelasting kunnen klachten aan de spieren veroorzaken. De sportmassage richt zich op de verbetering en het onderhouden van de conditie van de spieren. Tijdens de massage wordt de doorbloeding verhoogd, waardoor afvalstoffen sneller uit het spierweefsel worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden opgenomen. Hierdoor herstelt het lichaam sneller en zullen uw (sport)prestaties verbeteren. Bij de sportmassage wordt meer druk uitgeoefend dan tijdens de ontspanningsmassage.
Sportmassage
Sportmassage kan op verschillende manieren en op verschillende momenten een bijdrage leveren aan het verbeteren van je sportprestaties en verlichting geven bij diverse blessures en lichamelijke klachten. Daarnaast kan een sportmasseur nog meer voor je betekenen en je helpen met:
- Het onderzoeken en corrigeren van je lichaamshouding
- Advies bij blessures en ongemakken
- Het onderzoeken en corrigeren van je bewegingspatronen
- Het ondersteunen van verzwakte gewrichten en spieren met Medical Taping
- Advies over trainingsopbouw en voeding
- Het doorverwijzen naar een arts of (sport)fysiotherapeut
Bij sportmassage denken de meeste mensen aan een massage na afloop van het sporten om spierpijn te verzachten en het herstel van de spieren te bevorderen. Maar sportmassage is veel meer. We kunnen verschillende soorten sportmassage onderscheiden met elk hun eigen doel en vooral ook elk met hun eigen aangewezen tijdstip. Het is belangrijk dat elk van deze sportmassages op het juiste moment wordt gegeven. Het gaat hier om de volgende soorten sportmassage:
- Pre-activiteitsmassage
- Interactiviteitsmassage
- Post-activiteitsmassage
- Passiviteitsmassage
Bij sporters en mensen die zware fysieke arbeid verrichten heeft vooral de lage rug het zwaar te verduren. De onderste wervels en tussenwervelschijven moeten het lichaam dragen, waardoor bewegingen worden opgevangen door de buikspieren, bilspieren, rugspieren en bovenbeenspieren. Verloopt de samenwerking tussen deze spieren niet evenwichtig of heeft iemand een slechte houding, dan ontstaan er lage rugklachten.
Een sportmassage kan bestaande pijnklachten verzachten door de aangedane spieren te laten ontspannen. Vervolgens zijn preventieve sportmassages belangrijk om zo de spieren die de bewegingen in de lage rug opvangen te versterken en in conditie te houden.
Ontspanningsmassage
Wie vindt het niet prettig om zo nu en dan een ontspanningsmassage te ondergaan? Iedereen die regelmatig een massage krijgt, zal bevestigen dat het een weldadig gevoel geeft. Maar hoe komt het eigenlijk dat een massage zo ontspannend werkt? Lees hier meer over hoe een massage je kan helpen om ontspannen en gezond door het leven te gaan! 1.Massage reduceert stress
Door de aanraking tijdens een massage worden allerlei hormonen aangemaakt. Zo zorgt de aanraking ervoor dat er oxytocine wordt geproduceerd; dit hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het geeft je een geborgen gevoel. Daarnaast wordt er ook serotonine aangemaakt, dit ‘gelukshormoon’ is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Wanneer er door massage meer serotonine vrijkomt, daalt het cortisolgehalte. Je voelt je hierdoor ontspannen en tevreden.
- Massage verlaagt de bloeddruk
De hormonen die vrijkomen bij een ontspanningsmassage hebben dus een grote invloed op hoe je je voelt. Je wordt kalmer; dit merk je doordat je dieper en rustiger gaat ademhalen. Omdat je even geen fysieke of mentale inspanningen hoeft te leveren, daalt ook je hartslag. Dit helpt vervolgens om je bloeddruk te verlagen. Heb je last van een te hoge bloeddruk en voel je je vaak zenuwachtig en gestrest, dan kan massage hier een positieve invloed op hebben.
- Massage maakt gespannen spieren los
Stress kan zich op allerlei manieren manifesteren in je lichaam; in de vorm van vermoeidheid, lusteloosheid, slecht humeur, etc. Daarnaast kan stress ook voor gespannen spieren zorgen. Je verkrampt misschien onbewust je schouder-, nek- en/of rugspieren. Niet alleen je spieren kunnen hierdoor pijnlijk aanvoelen, het kan ook tot spanningshoofdpijn leiden. Massage stimuleert de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat opgehoopte afvalstoffen in het lichaam, dus ook in de spieren, beter uit het lichaam worden weggevoerd.
- Massage versterkt het immuunsysteem
Een onderzoek van Dr. Mark Rapaport naar de effecten van Zweedse massages aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles in de Verenigde Staten laat zien dat bij mensen die Zweedse massages ondergingen er een stijging van het aantal lymfocyten waar te nemen was. Dit is een type witte bloedcellen die schadelijke invloeden van buitenaf aanpakt, waardoor je minder snel ziek wordt en een sterker immuunsysteem krijgt. Door regelmatig een massage te ondergaan kun je dus niet alleen beter ontspannen, maar ben je ook nog eens beter bestand tegen ziektes.
- Beter in contact met jezelf door massage
Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ‘Ik ren aan mezelf voorbij’. Het leven is voor veel mensen als een voortdurende marathon waarin ze aan zijn eigen grenzen voorbij gaat. Wanneer je niet luistert naar de signalen die je lichaam geeft, kan dit op den duur tot serieuze gezondheidsklachten leiden, zoals een depressie of burn-out. Massage helpt je om beter in contact te komen met jezelf en om je beter bewust te worden van je eigen lichaam. Zo heb je sneller door wanneer je over je eigen grenzen dreigt te gaan!
Kan een massage helpen afvallen?
Afvallen door plaats te nemen op de massagetafel? Er wordt soms beweerd dat massages helpen bij afvallen. Weg dan maar met die moeilijk vol te houden diëten en zware trainingsprogramma’s! De waarheid ligt helaas genuanceerder. Afvallen enkel door massages, dat is een fabeltje. Wat wel een feit is, is dat massages kunnen helpen bij afvallen. Ik zal uileggen hoe dit werkt.
Massage bevordert de afvoer van afvalstoffen
Tijdens het afvallen wordt je lichaam flink aan het werk gezet; er wordt een grote schoonmaak gehouden. Hiervoor is een optimale stofwisseling nodig om zo de verhoogde vetverbranding en de afvoer van afvalstoffen soepel te laten verlopen. Dit doe je door een gezond en regelmatig eetpatroon aan te meten, voldoende water te drinken en met extra lichaamsbeweging. Massage kan hierin een belangrijke ondersteunende rol spelen. Massage bevordert namelijk de bloedsomloop en stimuleert daarmee vele processen in het lichaam, waaronder de spijsvertering, de afvoer van afvalstoffen en de afvoer van vocht.
Massage verbetert de conditie van de huid
Massage bevordert de doorbloeding van de huid. Voedingsstoffen bereiken beter de huid en de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd, wat voor een stevige huid zorgt. Daarnaast worden afvalstoffen beter afgevoerd. Er zijn speciale bindweefselmassages die zich richten op het verminderen van cellulitis (sinaasappelhuid of panniculose). Cellulitis wordt vaak geassocieerd met overgewicht, maar dat hoeft niet zo te zijn. Cellulitis is namelijk het gevolg van een slechte afvoer van afvalstoffen of het ontstaat door hormonale invloeden. Vetcellen blazen zich op waardoor je een bobbelige huid krijgt. Bindweefselmassages kunnen dit probleem verminderen; ze zorgen niet direct voor gewichtsverlies, maar wel voor een strakkere huid.
Minder behoefte aan snacken
Overgewicht kan het gevolg zijn van ‘emotie-eten’, vanwege een ongelukkig gevoel of stress. Massage helpt je om beter te ontspannen en je gelukkiger te voelen. Tijdens massages worden de signaalstoffen serotonine, oxytocine en endorfine aangemaakt, die de bijnamen ‘gelukshormonen’ en ‘feelgood-stofjes’ hebben. Ook daalt door massage het cortisolniveau (stresshormoon), waardoor stress, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens verminderen. Doordat massage je helpt om je gelukkiger te voelen, verval je minder snel in emotie-eten en laat je ongezonde voedingsmiddelen als suikerhoudende producten en vette snacks gemakkelijker staan.
Wat doet de sportmasseur?
De sportmasseur heeft als hoofdtaken massage, verzorging en advisering. Dat doet hij niet in het wilde weg. Een sportmasseur zal altijd eerst de sporter onderzoeken en een gesprek met hem aangaan. Op die manier krijgt de masseur een goed beeld van sterke en zwakke punten van het lichaam van een sporter. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken, wat voor sportmassage er het best past bij de sporter. Tijdens het sporten biedt de masseur eerste hulp bij ongevallen. Denk bij veldsporten maar aan blessurebehandelingen tijdens een wedstrijd. Ook houdt de sportmasseur een oogje in het zeil dat sporters voldoende eten en drinken tijdens een inspanning.
Aansluitend daarop geeft de sportmasseur adviezen. Die kunnen variëren van advies over aangepaste trainingen tot adviezen over accommodaties en materiaalgebruik. Deze adviezen zijn ook vaak bedoeld om blessures te voorkomen. Maar ook bij het herstellen na een blessure geeft een sportmasseur adviezen en behandelingen. Je kunt de sportmasseur zien als het verlengstuk van de gezondheidszorg, speciaal gericht op sporters
Nederlands genootschap voor sportmassage (NGS)
NGS sportmasseurs bezitten het enige door het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) in Nederland erkende diploma Sportmassage. Zij zijn goed opgeleid en staan onder toezicht van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage
Het NGS steld hoge eisen aan de kwaliteit, de werkwijze en houding van zijn leden. Zij houden hun kennis en kunde bij door regelmatig her- en bijscholingscursussen te houden